12 augusti 2014

Kära patient

Nu har det hänt. Du, min patient kom till skada för att jag och mina kollegor inte hade tid. Du som redan var svårt sjuk fick ytterligare en onödig infektion. Du som tröstande uppmuntrande mig när du såg hur jag flängde runt mellan antibiotikadropp, morfinijektioner och dödsångest, du drog det kortaste strået. För du behövde även förebyggande omvårdnad, inte bara mediciner och undersökningar. Och när sju patienters skriande behov ska stillas samtidigt, då är det de förebyggande behoven som hamnar längst ned på priolistan. När jag tvingas kryssa mellan fem läkares ronder för att alla avdelningar är överfulla och patienterna hamnat på fel ställe, då är det du som drabbas. När jag tvingas välja mellan att smärtlindra och att skicka en patient till operation, då är det du som drabbas. När jag ägnar all min tid åt att släcka akuta bränder istället för att planera långsiktigt, då är det du som drabbas.

Jag vet att det inte är mitt fel, inte ditt, inte chefens, inte någons. Vi måste alla hjälpas åt för att inte fler än du ska drabbas hårt av vårdkaoset. Jag tror att de behov jag inte kan tillfredsställa somsjuksköterska, de kan jag bättre tillfredsställa i politiken. Därför vill jag göra ett försök under nästa mandatperiod. Jag vill se till att förutsättningarna för att se och tillfredsställa alla dina behov är så bra det bara går. Jag vill satsa på effektivare IT-system så att mer tid ägnas åt dig och mindre tid ägnas åt datorskärmen. Jag vill ge dig utvilad sjukvårdspersonal som har mer än fyra timmars sömn i kroppen när du får din behandling. Som inte har ägnat all sin lediga tid åt att jobba över. Jag vill att du ska vårdas av människor som känner sig stolta och glada över sitt arbete, som hinner med att se dig och prata med dig, inte bara slänga fram några tabletter i farten på väg någon annanstans.

För att detta ska bli verklighet krävs både mer resurser och hårdare prioriteringar. Men också nya effektivare arbetssätt. Sjukvårdens medarbetare sitter inne på många nya effektivare lösningar, men de ges inte tid och andrum att formulera och realisera dem. Vi måste alla stanna upp ett tag. Tänka efter vad som verkligen betyder något. Miljöpartiet vill höja Landstingsskatten med 20 öre. För den som tjänar 25000 kr blir det 50 kronor mer per månad. Den 50-lappen blir till 992 miljoner kronor i vår gemensamma Landstingskassa. Pengar som kan satsas på att se till att du och alla andra patienter slipper lida i onödan.

För mig är det ett enkelt val.

Inga kommentarer: